Home | Contact | Mijn account

Moga product info


Moga duurzaam kersenhout
Luxe, mooi en van nature al duurzaam: kersenhout. Kersenhout dat Moga nog een paar slagen heeft verbeterd tot de absolute top. De belangrijkste eis die we aan onze producten stelden, was dat ze op geen enkele manier milieuvervuilend mochten zijn bewerkt. Dat is gelukt!

Het verduurzaamheids proces van Moga werkt als volgt: het ruwe kersenhout wordt gedompeld in een bad met een o.a. uit bifluoriden (lees over bifluoride op uw tube tandpasta!) bestaande vloeistof die wegens haar onschadelijkheid op geen enkele milieulijst voorkomt en als proces dus ook niet onder enige milieuhinderwet valt. Voor de behandeling met bifluoride is daarom geen milieu-vergunning nodig. (Besluit 334 ofwel het Hout- en Bouwbesluit, Artikel 3j,5)

Met dit concept is al 30 jaar ervaring opgedaan maar de methode zal pas in de komende jaren grootschaliger op de markt komen.

De vloeistof wordt in de buitenste 10 á 12 mm van het hout opgenomen dus van beide zijden plankdik, en zorgt ervoor dat het vocht niet meer ín maar nog wel uít het hout kan. Een soort eenrichtingsverkeer dus. Het grote voordeel hiervan is dat het restantvocht nog wel uit het hout kan drogen maar dat er geen nieuw vocht meer kan toetreden. De houtrot die normaal gesproken optreedt wanneer er vocht in komt, kan dus niet meer plaatsvinden bij dit proces. Bijkomende voordelen zijn dat het hout bijna niet meer ‘werkt’ en dat de vloeistof kleurloos is, waardoor men niet kan zien dat het hout behandeld is.

Na behandeling moet het hout 3 weken drogen op latten, waarna het normaal behandeld kan worden als elk ander onbehandeld hout, met bijvoorbeeld verf, olie of andere afwerkmiddelen (geen waterverf).

Nadat het hout geschaafd, gezaagd, verlijmd (Het hout wordt verlijmd met een 100% lijmsoort die zorgt voor een maximale verlijming) en geschuurd is wordt het behandeld met een - wederom milieuvriendelijke - vloeistof die het verkleuren van het hout tegengaat.
De UV-filters die normaal gesproken gebruikt worden zorgen ook wel voor een stukje kleurbescherming, maar het verkleuren gaat toch door. De (Zwitserse) stof die Moga gebruikt, past het hout enigszins aan waardoor er nauwelijks nog verkleuring optreedt. Reeds bestaande producten die al verkleurd zijn, kunnen zelfs weer als nieuw worden gemaakt met een soortgelijke vloeistof (met extra ‘reinigingsstof’).

Als laatste behandeling wordt er wederom een milieuvriendelijke vloeistof aangebracht die een soort vernislaag op het hout legt. Hierdoor krijgt het hout een matte zijdeglans die het hout beschermt tegen vuile handen en allerlei soorten vlekken. Het product krijgt zo een natuurlijke uitstraling en is optimaal bestemd tegen alle weersinvloeden.

Materiaal
Voor onze TerraWood collectie gebruiken wij hoogwaardig kersenhout. Hieronder kunt u meer lezen over de eigenschappen van dit hout.

Andere namen:
1. Europees kersen (België, Nederland), Kirsche (Duitsland), cerisier, merisier (Frankrijk), gean, mazzard, wild cherry (Groot-Brittannië).
2. Amerikaans kersen (België, Nederland), American (black) cherry (Verenigde Staten).

Botanische naam:
1. Prunus avium (L.) L. 2. Prunus serotina Ehrh.

Familie:
Rosaceae.

Groeigebied:
1. Europa en Klein-Azië.
2. Zuidoosten van Canada en de oostelijke helft van de Verenigde Staten. Aangeplant en verwilderd in West-Europa.

Boombeschrijving:
Hoogte 18-25 m, takvrije stam tot 6 m lang, diameter 0,6-0,8 m.

Aanvoer:
Gekantrecht hout.

Houtbeschrijving:
1. Het decoratieve geelbruine, later iets roodbruine, soms wat geaderde kernhout, dat vaak groenstrepigheid vertoont, steekt slechts weinig af tegen het smalle lichter gekleurde spint. Hardheid en volumieke massa variëren sterk.
2. Licht tot donker roodbruin gekleurd. Een typisch gebrek zijn de kleine zwarte gomgangen, vooral in Amerikaans kersen.

Houtsoort:
loofhout

Draad:
Meestal recht.

Nerf:
Fijn.
Volumieke massa
(500-)560(-600) kg/m3 bij 12% vochtgehalte.

Werken:
Middelmatig.

Drogen:
Droogt matig snel, met een sterke neiging tot vervormen.

Bewerkbaarheid:
Kersen met rechte draad laat zich met alle gereedschap goed bewerken. Een snijhoek van 20° verbetert de afwerking van hout met een onregelmatige draad. Laat zich goed tot fineer schillen en snijden, draaien en schuren.

Spijkeren en schroeven:
Goed, verkleurt grijs tot lichtgrijs in contact met ijzer of messing.

Lijmen:
Goed.

Buigen:
Zeer goed.

Oppervlakafwerking:
Goed.

Wilt u weten welke producten wij van Moga verkopen, klik dan op Moga kersenhout
Klantenservice
Winkelwagen
0 artikelen | € 0,00
»
Zoeken
»
Mijn account
»
Eigen Huis en Tuin video


Let op: Over deze producten wordt Bol van Voordeel korting niet verstrekt!
betaalmogelijkheden
PayPal
Filter