Home | Contact | Mijn account

Wijn spijs combinatie

Hieronder vind u wijn spijs combinaties om een indicatie te krijgen welke wijnen bij welke gerechten passen. Uiteraard geldt dat u zelf bepaald wat lekker is bij welk gerecht.
Ieder zijn eigen smaak, dus drink wat u lekker vind!
De gerechten staan op alfabetische volgorde.

Aardbeien:

Zonder suiker: fijne rode zoals bijv. Médoc
Met suiker en room: edelzoete wijn als Sauternes, Beerenauslese of Coteaux du Layon.

Aïoli:

Strakdroge witte als Soave of rosé uit de Provence

Amandelen:

Droge sherry van het type Fino of Manzanilla, droge Madeira

Anchovis:

Manzanilla sherry, Muscadet, Spaanse rosé

Antipasti:

Rosé, rode Dolcetto of eenvoudige Sangiovese, witte Vernacchia of Verdicchio

Aperitief:

Droog: Fino of Manzanilla sherry, Champagne, Crémant, Sekt

Zoet: White Port, Muscat, Rivesaltes, Banyuls

Appeltaart:

Auslese, Beerenauslese

Artisjokken:

Moderne Griekse witte, strakke Sauvignon Blanc, jonge witte Rioja

Asperges:

Pinot Blanc, Sauvignon Blanc, lichte Chardonnay, Riesling Kabinett

Aubergine, gevulde:

Côtes du Roussillon (Villages), Bandol

Avocado:

Sauvignon Blanc, strakke jonge Chardonnay

Barbecue:

Fruitige rode als bijv. (Cabernet-)Shiraz, Languedoc, La Mancha of rosé

Biefstuk:

Tanninerijke rode zoals Cabernet Sauvignon, Sangiovese uit Toscane, Arentijnse Malbec, Cileense Carmenere, Syrah Shiraz

Boeuf bourguignon:

Stevige rode Bourgogne

Bonenschotel:

Stevige rode als Australische Shiraz of krachtige Languedoc

Bouillabaisse:

Stevige rosé of kruidige witte uit de Provence of Spaanse rosado

Bresaola:

Valpolicella of jonge Chianti

Ceasar Salad:

Californische Chardonnay

Carpaccio:

Fruitige rode als Dolcetto of jonge Toscaanse Sangiovese

Cassoulet:

Stevige rode uit de Franse Sud-Ouest als Madiran of Cahors

Charcuterie:

Jonge, fruitige rode als Beaujolais, rode Loire, Rhône, soepele Cabernet Sauvignon

Chili con carne:

Stevige rode als Zinfandel of Shiraz

Chinees:

Aromatische witte (met eventueel wat restzoet) zoals Riesling en Gewürztraminer, Sauvignon Blanc uit Nieuw Zeeland, niet te zware Pinot Noir

Chocolade:

Zoet: versterkte wijnen als Tawny Port, Banyuls, Malaga, PX sherry

Droog (enkel bij pure chocolade): Zinfandel

Chorizo:

Tegelijk kruidig en fruitig rode als Navarra of Pinotage

Coq au Vin:

Goede Pinot Noir

Couscous:

Droge rosé, kruidige Shiraz, Marokkaanse of Libanese rode

Crème brulée:

Rijke, zoete wijn als Sauternes, Beerenauslese, versterkte Muscat

Crèpes:

Zoete mousserende wijn als Asti

Crudités:

Fris droog wit als Pinot Blanc, Pinot Grigio, Muscat d'Alsace

Currie:

Wit: Chardonnay, droge Muscat, Gewürztraminer

Rood: Shiraz, Rioja

Dim sum:

Fris droog wit als Chileense Sauvignon of Mosel Kabinett

Duif:

Volle, rijpe rode wijn als Bourgogne (Côte de Nuits), Noord-Rhône, Toscaanse Sangiovese (Chianti, Brunello)

Eend:

Algemeen: rijke rode wijn zoals bijv. Pomerol, Saint-Emilion, krachtige Bourgondische of Californische Pinot Noir, Shiraz

Met sinaasappel: rijke, niet helemaal droge of enigszins zoete witte als Australische Chardonnay of Duitse Spätlese

Eieren:

Roerei met zalm: Champagne of vergelijkbare mousserende wijn

Fazant:

Mooie rijpe rode Bordeaux als Pomerol en Saint-Emilion

Foie gras:

Edelzoete wijnen als Vendanges Tardives uit Alsace, Coteaux du Layon, Duitse Auslese, Sauternes, Tokaji, Tawny Port

Forel:

Riesling uit Duitsland, Oostenrijk of Alsace, witte Graves, Chablis

Fruits de mer:

Witte Bordeaux of Bergerac, Muscadet, Pinot Blanc, Soave, Verdicchio, Albariño (Rías Baixas), Vinho Verde

Fruitsalade:

Versterkte Muscat (Rivesaltes, Samos), Moscato d'Asti, zoete Scheurebe

Gans:

Wit: Riesling Spatlese uit Pfalz of Rheingau

Rood: rijpe wijnen als Syrah/Shiraz, Bourgogne of Pomerol

Gazpacho:

Fino of Manzanilla sherry, jonge Sauvignon

Gehakt:

Rhône, Minervois, Chianti

Goulash:

Stevige fruitige rode uit de Languedoc, jonge Spaanse wijnen op basis van tempranillo, Zinfandel

Haas:

Stevige rode Bourgogne uit de Cote de Nuits, Barbaresco, Ribera del Duero

Ham:

Iberico: Fino of Amontillado sherry

Prosciutto: licht fruitig rood als Barbera, Valpolicella, Beaujolais of lichte droge witte als Pinot Grigio

Haring:

Frisse witte als Muscadet of Manzanilla sherry

Hummus:

Frisdroge Griekse witte wijn

Kalfslever:

Vrij stevige fruitige rode zoals Cru du Beaujolais, Rioja, Salice Salentino

Kalfsvlees:

Wit: volle Bourgogne, Chardonnay, Pinot Gris uit Alsace of Grauburgunder uit Duitsland,

Rood: rijpe Bourgogne of Bordeaux

Kalfszwezerik:

Witte Bourgogne, complexe Chardonnay, rijpe Rheingau Riesling, Vintage Champagne

Kalkoen:

Grote keuze aan zowel rood als wit, op z'n Amerikaans met Zinfandel

Kip:

Alleskunner in wit en rood!

Konijn:

Elegant rood zoals bijv. Bourgueil en Chinon of Crus uit de Beaujolais

Krab:

Complexe witte Bourgogne of Chardonnay, Viognier, halfdroge Riesling, Vintage champagne

Kreeft:

Grote witte Bourgogne (Meursault, Puligny, Corton-Charlemagne) of Chardonnay

Kwartel:

Middelintense Pinot Noir, rijpe Rioja, Toscane (Chianti, Carmignano)

Lam:

Goede rijpe rode Bordeaux (Médoc en Graves), Cabernet en Bordeauxblends, Rioja

Langoestine:

Albariño, niet te volle Chardonnay, Fino sherry

Lasagne:

Rosso di Montepulciano, Sangiovese di Romagna, Zuid-Italiaanse Primitivo

Makreel:

frisse witte wijn als Muscadet of Vinho Verde

Mexicaans:

Stevige rode als Zinfandel

Mixed grill:

Jonge rode Merlot, Cabernet of Beaujolais

Mosselen:

Lichte, droge witte zoals Muscadet, Entre-deux-Mers, Bergerac, Soave, Verdicchio

Moussaka:

Ferme rode als Nemea, Rioja, Toscane, Languedoc (Faugères, Saint-Chinian etc.)

Noedels, Japanse:

Fino sherry of halfdroge Riesling

Noten:

Versterkte zoete wijn als Madeira, Oloroso sherry, Tawny port

Olijven:

Aperitief: Fino of Manzanilla sherry

Verwerkt: kruidige rode uit bijv. Rhône of Provence

Oesters:

Champagne (Blanc de Blancs), Chablis, Muscadet, witte Bordeaux

Ossenstaart:

Krachtige rode wijnen als Brunello, Ribera del Duero, Châteauneuf-du-Pape, Shiraz

Osso buco:

Tannine-arme rode als Dolcetto of wijnen op basis van Pinot Noir

Paddestoelen:

Rijpe rode Bourgogne, Rioja, Bordeauxblend

Paella:

Stevige Spaanse of Zuid-Franse rosé

Paling, gerookte:

Fino sherry

Paprika, gevulde:

Pittig-fruitige rode wijnen als Zinfandel, Rioja

Parelhoen:

Wit: rijpe Chardonnay, Bourgogne

Rood: elegante Pinot Noir, Oregon, Côte de Beaune

Pasta:

Roomsaus: Pinot Grigio, Pinot Bianco, lichte Chardonnay, Italiaanse Sauvignon

Vleessaus: Dolcetto, Chianti, Montepulciano d'Abruzzo, Rosso Piceno

Paté:

Fruitig rood als Beaujolais of halfdroge witte Duitse wijn

Patrijs:

Rijpe Hermitage, Côte-Rôtie, Barbaresco, grote rode Bourgogne

Pizza:

Fruitige rode als Barbera, Sangiovese, Merlot

Quiche:

Droge witte uit Alsace, Pfalz, Bergerac, Chardonnay

Ratatouille:

Rosé of stevig Zuid-Frans rood (Côtes du Roussillon, Fitou), Zinfandel

Ree:

Stevige, rijke rode wijnen met mourvèdre (Bandol, Minervois), Rhoneblends, Syrah en Pinot Noir uit de Nieuwe Wereld

Roerbakgebakken groenten met vis, kip of varkensvlees:

Frisse witte als Sauvignon, rosé

Salades:

Sauvignon, Riesling, Pinot Grigio, rosé

Sardines:

Frisse witte als Vinho Verde, Soave, Muscadet

Sint Jacobsschelpen:

Witte Bourgogne, champagne

Slakken:

Frisse witte zoals Aligote of Chablis, rosé of rode Côtes du Roussillon

Soufflé:

Kaas: rood in Bordeauxstijl, Pinot Noir

Vis: wit in Bordeauxstijl (Graves), Chardonnay

Zoet: Auslese, Noble Late Harvest

Stoofschotels:

Rundvlees: stevige Cabernet, Zinfandel, Bairrada, (Crozes-)Hermitage, Cornas, Barolo, Cote de Nuits

Lam: Rhône (Gigondas, Vacqueyras), stevige Languedoc, Naoussa, Nemea,

Wild: Barbaresco, Barolo, Noord-Rhone, stevige rode Bourgogne

Struisvogel:

Stevige rode als Shiraz of Cabernet uit Zuid-Afrika of Australië

Sushi:

Droge witte wijn uit de Elzas of Duitsland, Champagne

Tapas:

Droge sherry van het type Fino of Manzanilla, rose

Tarbot:

Gerijpte witte Bourgogne (Chablis, Cote de Beaune) of top Chardonnay

Tempura:

Frisse witte als Sancerre, Sauvignon, Riesling

Thais:

Strakke Sauvignon Blanc

Tong (orgaan):

Stevige rosé (Tavel, Lirac) of fruitige rode zoals Saumur-Champigny, Crus du Beaujolais

Tong (vis):

Witte Bourgogne (Puligny, Chassagne, Meursault etc.), grote Chardonnay, witte Graves, Gavi

Tonijn:

Fruitige rode als Merlot of Pinot Noir

Uientaart:

Alsace, Sauvignon

Varkensgebraad:

Wit: stevige Chardonnay, Pinot Gris, Riesling

Rood: redelijk volle wijnen als bijv. Rioja, Merlot, Pinot Noir, Douro

Wild:

Pinot Noir (Bourgogne), Syrah, Bordeaux als Pomerol en Saint-Emilion, Italiaans rood als Brunello of Barolo

Wild zwijn:

Wit: rijpe halfdroge Rheingau

Rood: Bourgogne (Cote de Beaune), Pinot Noir, Toscaanse Cabernet (Bolgheri) of Sangiovese (Brunello), Pomerol

Zalm:

Wit: vrij vol wit als Chardonnay, Bourgogne, champagne, Alsace

Rood: Loirewijnen als Bourgueil en Sancerre, Pinot Noir uit de Nieuwe Wereld

Gerookt: Alsace, Chardonnay (met licht hout), Blanc de Blancs champagne

Zuurkool:

Riesling of Pinot Blanc uit Duitsland, Oostenrijk of Elzas

Zwaardvis:

Stevige Chardonnay of Semillon uit de Nieuwe Wereld, witte Rhône
Klantenservice
Winkelwagen
0 artikelen | € 0,00
»
Zoeken
»
Mijn account
»
Bestel via de volgende Excel lijst uw wijnen: Wijnen-bestellijst
betaalmogelijkheden
PayPal
Filter