Home | Contact | Mijn account

Kaviaar informatie



Kaviaar en MVO: Allereerst wil ik even benadrukken dat Bloemimex Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen hoog in het vaandel heeft staan. Dan zult u denken, "ook met kaviaar?" Ja juist ook met deze producten, om te laten zien dat het ook anders kan. Deze worden betrokken uit het assortiment van de HouseofCaviar&FineFood. Dit bedrijf denkt mee om te zoeken naar nieuwe mogelijkheden, zoals investeren in speciale kwekerijen voor productie en het behoud van de steur, en het ontwikkelen van nieuwe producten.

Informatie over Kaviaar
Kaviaar wordt door velen beschouwd als een ware delicatesse. Niet alleen om de smaak maar niet in het minst ook om de exclusieve uitstraling die kaviaar heeft. Er wordt wel gezegd dat je kaviaar niet eet, maar kaviaar geniet je. Niet voor niets wordt kaviaar ook wel het zwarte goud genoemd. De exclusiviteit blijkt vooral uit de prijs van kaviaar en de beperkte beschikbaarheid, welke wordt veroorzaakt doordat de stand van de steurvis terug loopt en in sommige gevallen met uitsterven wordt bedreigd.

De naam kaviaar is afkomstig van het Perzische woord Khag-avar, wat krachtige koek betekent. De eerste kaviaar-eters waren Perziërs die geloofden dat kaviaar hun uithoudingsvermogen en hun potentie zou verbeteren. Ook de Russische tsaren verschillende koningen stonden bekend om hun voorliefde voor kaviaar. Kaviaar is echter niet altijd exclusief geweest. In begin van de vorige eeuw werd kaviaar in Amerikaanse saloons bij het bier geleverd, omdat het hoge zoutgehalte tot hogere consumptie aanzette.

Kaviaar is nu een zeldzame lekkernij geworden die bekend staat om zijn geweldige smaak en prijs. Per 30 gram kaviaar moet al snel een zo'n € 190,- worden neergeteld. Of het dat waard is bepaalt u natuurlijk zelf.

Kaviaar eet je zo puur mogelijk. Eigenlijk is proeven een beter woord. Van kaviaar neem je meestal niet meer dan een of twee hapjes (van circa vijf gram). Met een lepeltje leg je een klein schepje op de muis van je gebalde vuist en lik je de kaviaar tegen je gehemelte. Langzaam druk je met je tong nu de eitjes kapot, wat een ware smaak explosie in je mond veroorzaakt. Een golf van puur, aromatisch genot trekt rond. Pas veel later spoel je de mond met een slokje prima champagne. Om te bepalen of de kaviaar vers is ruikt men na het genieten aan de hand, deze moet geurloos blijven. Van de kaviaar mag geen vissige nasmaak op je hand achterblijven.

Om de kaviaar zo goed mogelijk te proeven gebruikt men een parelmoer, stenen of plastic lepeltje om de kaviaar op te scheppen.(Edel)metalen lepels beïnvloeden de smaak en zijn daarom niet geschikt. Bij de kaviaar drinkt men een goede witte wijn of liefst champagne. Geen wodka, want deze verdoofd de smaak papillen.
Wilt u zien wat wij online verkopen klikt u dan op [Kaviaar & Fine Food online kopen]

Soorten kaviaar:

Er zijn met name drie soorten kaviaar, genoemd naar het soort steur die de kaviaar met zich meedraagt. Dit zijn de Beluga, Sevruga en de Ociëtra (ook wel Asetra genoemd) kaviaar.


Sevruga (latijnse naam: Acipencer Stallatus):
Het gemiddelde vang-gewicht van de Sevruga steur is 25 kilo, zelden weegt hij meer dan 35 kilo. De maximale lengte is 1,5 meter. Gemiddeld levert deze steur zo’n 5 kilo kaviaar. De Sevruga is kleiner dan de Ociëtra en Beluga steur en onderscheid zich door haar slanke vorm en spitse snuit.

Sevruga kaviaar varieert in kleur van licht tot donkergrijs en staat bekend om de verfijnde en aromatische zacht-zilte smaak. Deze soort is fijn van structuur en heeft een tere schaal. De eitjes zijn ongeveer 2 mm. groot. De Sevruga begint aan haar eierproductie tussen haar zevende en twaalfde levensjaar.


Ociëtra (latijnse naam: Acipenser Gueldenstaedti):
De Ociëtra steur wordt ook wel Asetra of Oscietre genoemd. Gemiddeld weegt deze steur tussen de 40 en 80 kilo. De maximale lengte is 2 meten en kan 200 kilo wegen, hoewel dat een zeldzaamheid is. De Ociëtra steur onderscheid zich van de andere steursoorten door een puntige sneut.

Ociëtra kaviaar is 2 tot 3,5 mm groot en heeft een delicate, ziltige smaak met een nootachtig aroma. De kleur van de eitjes varieert van donkergroen tot goudgeel. De Ociëtra steur begint aan haar eierenproductie na haar twaalfde levensjaar.


Beluga (latijnse naam: Acipenser Huso):
De Beluga steur onderscheid zich van de andere steuren doordat dit de enige vleesetende steur is. De volwassen Beluga steur varieert in lengte van 2,5 tot 6 meter en variëren in gewicht van 40 tot 300 kilo, hoewel er exemplaren bekend zijn van meer dan duizend kilo. Dit zijn echter uitzonderingen.

De Beluga kaviaar varieert in grootte van 2,5 tot 4,5 mm en is meestal staalgrijs van kleur maar kan ook zilver- of zwartachtig zijn. De smaak is verfijnd, licht ziltig en romig. De Beluga steur begint aan haar eierproductie na haar achttiende levensjaar.

Imperial & Almas Kaviaar:
Zeer exclusieve kaviaar is de Imperial en de Almas kaviaar. Dit is kaviaar van een steur van respectievelijk 80 en 100 jaar oud. Deze worden zelden gevangen en bevat kaviaar van zeer goede kwaliteit. Men noemt dit ook wel ‘nec plus ultra’ oftewel het beste van het allerbeste. Dit is absoluut de duurste kaviaar.



Imitatiekaviaar:
Behalve de echte kaviaar is er ook namaak of imitatiekaviaar. De is in opkomst door de hoge prijs van de echte kaviaar en het feit dat de steur door overbevissing en het milieu steeds zeldzamer wordt. De echte kenner haalt hier zijn neus voor op, hoewel er zeker niets mis mee is.

Forelkaviaar (latijnse naam: Oncorhynchus Mykiss):
Kuit van de zalmforel, goudoranje, medium korrelgrootte. De eitjes zijn knapperig, stevig en zeer delicaat van smaak.


Zalmkaviaar (latijnse naam:Oncorhynchus Keta):
Kuit van de zalm. De eitjes zijn relatief vrij groot en rood-oranje achtig van kleur. De eitjes zijn zacht en erg sappig van smaak.


Tobiko-Flying Fish Roe (latijnse naam: Clupea Harenncug) de vliegende vis:
Dit product is afkomstig uit Japan. Het is geen kaviaar omdat het niet door de steur maar door een ander soort vis is geproduceerd. Het heeft een glazige en heldere structuur en aanblik. Het wordt gekarakteriseerd door zijn mooie 'bite', ieder eitje moet onder de tanden worden kapot gedrukt. Tobiko is bewerkt met natuurlijke kleurstoffen. Er zijn aan twee soorten; WASABI (wasabi/groen) en SPICY (peper/oranje), smaakstoffen toegediend. Overige kleuren (oranje, zwart, rood) zijn neutraal en licht zoet van smaak. Het zijn natuurlijk gearomatiseerde vliegviseitjes.


Haringkuit (latijnse naam: Clupea Harenncug):
Kuit van de haring, hoofdzakelijk in Spanje geproduceerd. De eitjes zijn vrij groot en zwart. De smaak is lichtjes gerookt, maar bijzonder smaakvol.


Masago kuit (latijnse naam:Malotus Villosus):
Kuit van de Masago die zijn oorspong heeft in IJsland. De eitjes zijn klein en oranje van kleur.



De steur:
Kaviaar bestaat uit de nog onbevruchte eitjes (kuit) van de steurvis. De steur is een vis die leeft op de bodem van de zee of rivier. Met zijn snuit en gevoelige baarddraden woelt de steur de bodem af op zoek naar voedsel. Afhankelijk van het soort steur is deze tussen de 5 en 25 jaar oud als deze geslachtsrijp is. Veel soorten steuren trekken voor de zgn. kuitschieten de rivieren op. Het kuit bedraagt ongeveer 15 % van het totale lichaamsgewicht van de steur. Zo kan een steur van 300 kilo wel 45 kilo kuit bevatten. De eitjes variëren, afhankelijk van het soort steur, in grootte van 2 tot 5 millimeter. De steur kan meer dan 100 jaar oud worden. Over het algemeen wordt de steur 70 tot 80 jaar oud. Echter door het aanleggen van dammen, watervervuiling en overbevissing wordt het voortbestaan van de steur bedreigd.

Er zijn vanwege de bedreiging al enkele landen begonnen met het kweken van steur in grote bassins. De gekweekte kaviaar geeft doet het ook al erg goed qua smaak en structuur. Enkele voorbeelden van gekweekte kaviaar zijn:


Asetra Seafarm, Amerika:
Op dit moment het meest veelbelovende alternatief voor de schaarse Kaspische kaviaar. Deze gekweekte Asetra Steur is in een nagenoeg identieke omgeving en dezelfde omstandigheden van de Kaspische Steur grootgebracht. De verwerking van SeaFarm kaviaar verloopt volgens het recept van Shilat, de Iraanse kaviaar producent. Hierdoor is het ons gelukt om voor een zeer scherpe prijs de kaviaarliefhebbers te voorzien van een kwalitatief hoogwaardig en betaalbaar product. De smaak is mild, nootachtig, licht zout en heeft een romige nasmaak.


American Caviar, 'Spatel Steur' Mississippi kaviaar:
Spatel Steur kaviaar is afkomstig uit de Amerikaanse Mississippi rivier. Spatel Steur is een verre familie van de Kaspische steursoorten. De kaviaar van de Spatel Steur is zeer vergelijkbaar met de Iraanse Sevruga en zeer geliefd door zijn korrelige structuur en lichtgrijze kleur. De smaak van deze kaviaarsoort is meer ziltig in vergelijking tot de Iraanse kaviaarsoorten. Echte wilde kaviaar tegen een betaalbare prijs.


Aquitaine:
Geïmporteerd vanuit Frankrijk. Deze soort komt uit de kweekvijvers van de Gironde, bij Bordeaux in de buurt. De kaviaar komt van een Siberische steursoort en heeft een ziltige nasmaak die lang in de mond blijft.


Italiaanse kaviaar (latijnse naam: Acipenser Transmontanus):
Deze Witte Steur kan wel 100 jaar worden en meer dan 400 kg wegen en een maximumlengte van 6 meter bereiken. De Witte Steur komt oorspronkelijk in de rivieren van Noord-Italië voor, maar niet voldoende om grote hoeveelheden kaviaar van te produceren. Daarom worden deze Witte Steuren gekweekt in een kleine stad "Brescia" in Italië.
Deze kaviaar heeft grote goudkleurige korrels, met zijn unieke aroma smaak.

Heeft u nog vragen of opmerkingen, laat het ons dan even weten via info@buro-bloemen.nl

Wilt u kaviaar bij ons bestellen klik dan op Buro-Bloemen HouseofCaviar Kaviaar of download onze excel prijslijst via Kaviaar & Fine Food

Naast alle producten die u online kunt bestellen, kunnen wij ook voor u zeer exclusieve relatiegeschenken pakketten samenstellen met producten uit ons assortiment, eventueel in combinatie met zorgvuldig geselecteerde wijn, sherry, wodka en uiteraard champagne.
Een andere optie is de zeer gewaardeerde kaviaar cadeau card. Deze is te verzilveren bij de winkels van House of Caviar & Fine Food in de Bijenkorf te Rotterdam en Den Haag.

Klantenservice
Winkelwagen
0 artikelen | € 0,00
»
Zoeken
»
Mijn account
»
Prijslijst top selectie
betaalmogelijkheden
PayPal
Filter